Jaap van Meeuwen

Fiets- en kunstroute langs Jaap van Meeuwen

Op dag twee van de fietsroute doet u de galerie en het atelier van beeldend kunstenaar Jaap van Meeuwen in Uithuizermeeden aan. Een van zijn bekendere werken, een meer dan manshoog paard met ruiter gemaakt van hoefijzers (hierboven afgebeeld), staat momenteel in Nes op Ameland.

Jaap van Meeuwen woont in een monumentaal pand in Uithuizermeeden, de Koppelpaarden. Hier reden in vroeger tijden de postkoetsen door de doorrit en kwamen reizigers op adem met een pint bier.

De Koppelpaarden

Vandaag de dag is het oude café nog steeds aanwezig. Bij binnenkomst vind je links je de galerie, rechts staan de tafels en stoelen. En waar je ook kijkt: bronzen beelden. Met een kop koffie erbij vertelt Jaap u alles over zijn werk en de manier waarop hij brons giet en ijzer bewerkt.

‘Wie meer wil zien dan alleen de galerie, neem ik graag mee naar de werkplaats in de voormalige paardenstallen. Hier las ik de grote sculpturen. Deelnemers mogen me alles vragen over de werken en de manier waarop ik ze maak.’ Jaap van Meeuwen.

Beeldend kunstenaar

Jaap van Meeuwen studeerde aan de Academie Artibus in Utrecht en de Academie Minerva in Groningen. Zijn werk bestaat grofweg uit grote sculpturen gemaakt van schroot en plastieken van brons. Opvallend in zijn bronzen beelden is de dynamiek. De kunstenaar houdt niet van gestileerde gratie. Er wordt niet gepolijst en er worden geen verfijnde details weergegeven.

‘Boetseren doe ik het liefste ’s nachts. Na een uur of twaalf, half één komt je geest tot rust. Niet afgeleid door de dingen van alledag, gaat het werk dan bijna vanzelf, intuïtief.’ Jaap van Meeuwen.

Meer lezen: www.jaapvanmeeuwen.nl.