Dag 2 op de fiets (33 km)

Fietsroute door Groningen

Fietsarrangement op de zaterdag: bezoek aan atelier De Koppelpaarden van beeldend kunstenaar Jaap van Meeuwen, lunch in koren- en pelmolen Eva met muzikale ode aan Groningen door Aalf Aalfs en via borgterrein Ewsum naar uw diner en overnachting in De Diek’n.  

Na een goed ontbijt kunt u er weer tegenaan. Vanaf Hotel Het Gemeentehuis leidt de route naar beeldend kunstenaar Jaap van Meeuwen en zijn atelier in Uithuizermeeden.

Bronzen en ijzeren kunstbeelden

Jaap van Meeuwen ontvangt u persoonlijk in zijn atelier De Koppelpaarden. Hier leidt hij u rond langs zijn indrukwekkende sculpturen: figuratief, expressief, vol beweging en kracht. Er is alle ruimte om vragen te stellen of juist om in stilte het werk te bekijken.

Molen Eva en een muzikaal intermezzo

Op naar de bekende koren- en pelmolen Eva in Usquert. De vrijwillige molenaars geven u graag een rondleiding door de molen. De lunch wordt opgeluisterd met muziek: Aalf Aalfs (trekharmonica/zang) brengt op geheel eigen wijze een ode aan Groningen.

Fietsen langs monumenten en vergezichten

Even ten zuiden van Usquert ligt Kloosterwijtwerd. Hier stond ooit de Johannietercommanderij Wijtwerd. Dit klooster heeft bestaan tot 1587 – tot het werd geplunderd. Op dezelfde plek staat nu een monumentale boerderij, waar u even stil houdt.

Borgterrein Ewsum

Hier stond ooit een borg – thuis voor Groningse adel. De eerste bewoners waren de Ewes in 1371. In de 19e eeuw raakte de borg ernstig in verval. Het oostelijke schathuis is bewaard gebleven. De eeuwenoude woontoren (ook wel donjon) herinnert nog aan de rijke historie.

Via borgterrein Ewsum vervolgt u uw weg via Huizinge en Westeremden naar uw overnachtingsadres boerderij De Diek’n bij Zeerijp.