Dag 1 op de fiets (29 km)

Fietsarrangement op de vrijdag: de kerk van Stedum, lunch bij kunstenares Francine Schrikkema, bezoek aan het museum en de weem van fijnschilder Henk Helmantel en via de Menkemaborg naar hotel Het Gemeentehuis.

Uw fiets staat klaar op het station van Stedum. De trein – de Spurt van Arriva – arriveert hier om 11.08 uur. Komt u met de auto? Parkeer deze dan gratis in Bedum en neem de trein van 11.02 uur naar Stedum. Op zondag eindigt de tocht in Bedum.

De romanogotische Bartholomeuskerk van Stedum

De provincie Groningen kent vele middeleeuwse romano-gotische kerken. In wellicht de mooiste van deze Groninger kerken wordt u ontvangen met koffie en Grunneger kouk. Hier krijgt u ook een uitleg over de route, de routekaarten en de verhalen en muziek op de mp3-speler. Na een korte rondleiding door de kerk stapt u op de fiets voor een welkome lunch bij schilderes Francine Schrikkema in haar atelier midden op het Hogeland.

Op bezoek bij Henk Helmantel

Na deze hartelijke ontvangst zwaait Francine u uit terwijl u uw weg vervolgt. Op naar de pastorieboerderij (of weem) van de bekende fijnschilder Henk Helmantel in in Westeremden. De weem heeft hij eigenhandig verbouwd tot woonhuis en museum. Wie weet loopt u Henk nog tegen het lijf.

Oude Groninger adel

De Menkemaborg is een van de weinige overgebleven Groninger borgen. In een gevelsteen uit 1614 staat te lezen: ‘Anno 1400 is Menckemahuis vernelt. Anno 1614 dorch Gods gnade gereparert.’ Hier kunt u optioneel het museum en de rozentuin bezoeken (entree niet inbegrepen).

Via de Menkemaborg bereikt u het eerste overnachtingsadres, Hotel Het Gemeentehuis. Hier staat een smakelijk diner voor u klaar.