Fietsen over het Hoogeland van Groningen

Fietsroute Groningen, 3 dagen

Ontdek per fiets de rijke historie van het noordoosten van Groningen

‘t Binnen de meulens en de moaren,
’t Binnen de kerken en de boargen,
dat is mien laand, mien Hogelaand…
(Streektaalzanger Ede Staal, Mien Hoogeland)

Het Hoogeland (ook wel Hogeland) van Groningen behoort tot de oudste cultuurgebieden van Europa. De stille getuigen van deze rijke historie zijn de talloze romano-gotische kerken uit de twaalfde en dertiende eeuw, historische borgen en schilderachtige wierdedorpjes.

Landbouw bracht in de negentiende eeuw een ongekende welvaart in het Hoogeland. Kapitale boerderijen vormden het middelpunt van uitgestrekte landerijen. In dorpen zoals Usquert namen vermogenden hun intrek in fraaie huizen in Amsterdamse School-architectuur. Een van de beroemdste bouwwerken in dit voormalige miljonairsdorp is het gemeentehuis ontworpen door vermaard architect H.P. Berlage.

Fietsen door Noordoost-Groningen

Hier fietst u over bochtige wegen langs velden vol aardappelen, koolzaad, tarwe. Staat u stil bij groepjes bomen en bij kronkelende watertjes. Vergaapt  zich aan kapitale boerderijen en fraaie huizen in Amsterdamse School-architectuur. En doet u drie prominente kunstenaars aan.

Kunst op het Hoogeland

Ontmoet Henk Helmantel, Francine Schrikkema, Jaap van Meeuwen en keramist Jan Mulder. Alle vier woonachtig in Groningen en door hun kunst verbonden met de regio.

Driedaags fietsarrangement

Sterren op het Hoogeland is een volledig verzorgd fietsarrangement dat start in Stedum en eindigt in Bedum. In drie dagen ontdekt u het Groninger Hoogeland en de sterren die hier de inspiratie voor hun kunst vinden. Bekijk het arrangement of reserveer direct.