‘Dit is nog eens wat anders dan een gewoon fietstochtje’

Op drie zeer warme dagen in augustus waren mijn moeder en ik te gast op het Hoogeland. Het graan werd geoogst en wij fietsten een prachtige route tussen graan- en akkerlanden, terwijl we hier en daar wat Groningse woorden leerden. Want is het de bedoeling dat je na de brug linksaf gaat als er in de beschrijving een “hoogholtje” genoemd wordt? En als je langs het Westerwijtweerdermaar  fietst, wat is dat dan?

We kwamen er snel achter. De Groningse mensen die we via het Hoogeland leerden kennen waren allemaal bereid ons de dingen uit te leggen en te helpen. Daarnaast waren de vrijwilligers die meewerkten aan de route ook nog opgetrommeld om ons te verwennen met heerlijke lunches, mooie verhalen en prachtige liederen.

Wanneer we onderweg aan mensen vertelden dat we meededen aan “Sterren op het Hoogeland” en uitlegden wat we allemaal meemaakten, dan keken ze ons jaloers aan. Dat is nog eens wat anders dan een gewoon fietstochtje!

Onze tocht was iets anders samengesteld dan de normale weekendtocht. Daarom kwamen wij de eerste dag niet bij Henk Helmantel, maar de tweede dag. Dat was in ons geval heel prettig want na een lange treinreis, de kerk in Stedum en het fantastische bezoek aan Francine Schrikkema, was het voor ons de eerste dag eigenlijk wel genoeg.

De tweede dag kreeg hierdoor ook een nieuw hoogtepunt, hoewel het bezoek aan de molen in Usquert natuurlijk ook onvergetelijk was. Kortom, drie bijzondere dagen die we niet snel zullen vergeten.

Het Hoogeland is prachtig, vooral in de zomer. Gaat het zien!

 

Share This